Internet

Ønskes internetabonnement er der frit valg af hvilken internetudbyder, der tegnes abonnement hos. En mulighed er at tegne bredbåndsabonnement gennem foreningens eget bolignetværk tilsluttet fibernet, hvorved der kan opnås fordelagtige priser og hastigheder. Internetudbyderen Fiberby er nuværende leverandør af forbindelse til ejendommen.

Pr. 1. januar 2021 er udbud og priser af bredbåndsabonnement, der kan tegnes gennem foreningen hos Fiberby, som følgende.

 • Bredbånd 1000/1000 Mbit/s
 • Oprettelse: 0 kr.
 • 120,00 kr./md.
 • Statisk IPv4: Kan tilkøbes for 50 kr./md.*
 • Arbejdsgiverbetalt bredbånd 1000/1000 Mbit/s
 • Oprettelse: 0 kr.
 • 480,00 kr./kvt. (120 kr./md.)
 • Statisk IPv4: Inkluderet.*

Vær opmærksom på følgende.

 1. Forbindelsen leveres af Fiberby til stikdåsen i din andel. Du skal selv købe og tilslutte router til stikdåsen. Router kan vælges at købes via Fiberby, men der er frit valg af router og kan købes andetsteds efter ønske. Optimal udnyttelse af forbindelsen stiller høje krav til valg udstyr, se evt. lynguide til routervalg længere nede på denne side.
 2. Betaling vil blive opkrævet direkte fra Fiberby for kvartalsvis periode, første gang via faktura/girokort, hvor betaling kan tilmeldes betalingsservice ved ønske. Betaling opkræves således ikke via boligafgiften, og spørgsmål vedr. betaling rettes til Fiberby.
 3. *Fast IPv4-adresse kan tilkøbes ved tilmelding eller ved formular på Fiberbys hjemmeside efter tilmelding for 50 kr./md. Fast IP-adresse er inkluderet i arbejdsgiverbetalt bredbånd. Fast IP-adresse kan være nødvendigt ved en række foretagender (fx hosting, NAS eller P2P online multiplayer gaming), hvor der skal kunne oprettes direkte forbindelse ind til dine enheder fra internettet af (læs mere om open NAT). Vedr. IPv6 oplyser Fiberby (per dec 2020), at standard løsning endnu ikke er implementeret, men kan oprettes til kunde ved behov (kontakt Fiberbys kundeservice efter tilmelding).
 4. IP-fastnettelefoni (fungerer som alm. fastnet, men kører via bredbånd) tilbydes ikke af Fiberby. Ved behov kan der bestilles hos 3. part udbyder (kræver et aktivt internetabonnement), Fiberby anbefaler udbyderen Viptel. Ønskes fastnettelefoni uden et aktivt internetabonnement, kan YouSee kontaktes for at høre om muligheder.

Oprettelse af abonnement hos Fiberby

Internet tegnet via foreningen leveres via foreningens anlæg til stikdåse i andele som vist i foto – stikdåsen har to udgange til henholdsvis telefoni og internet. Vær opmærksom på at udgangen til telefoni aktuelt ikke er i brug, og internet kun kan blive leveret via udgangen til internet. Ledningen til stikdåsen kommer i de fleste andele ind ude fra hovedopgangen gennem væggen nær hoveddøren. I hver andel er det individuelt, hvor og hvordan den enkelte andelshaver har valgt at montere stikdåsen. Er du ny køber af en andel, så kontakt evt. sælger, hvis du er i tvivl om, hvor stikdåsen er monteret i netop din andel.

Guide: Sådan bestilles abonnement hos Fiberby via foreningen.

 1. Find stikdåsen i din lejlighed, hvor internet via foreningen leveres til (jf. beskrivelse ovenover).
 2. En computer eller router tilsluttes dernæst stikdåsens udgang for internet med et netværkskabel (RJ–45 stik). Ved køb af en ny router følger der som regel et netværkskabel med som tilbehør i æsken. OBS! Vær opmærksom på ikke at bruge udgangen for telefoni, idet du ikke vil kunne få forbindelse til internettet via denne udgang.
 3. Åbn din browser på din enhed tilsluttet internetudgangen via Fiberby (enten via direkte stik eller router). Du kan nu tilmelde dig, hvis du bliver mødt af et tilmeldingsvindue, ellers gå til tilmeld.fiberby.dk for tilmelding. Hvis du ikke kan oprette forbindelse til tilmeldingsvinduet, så tjek at din enhed er tilsluttet internetudgangen og ikke telefoniudgangen i stikdåsen. Prøver du at oprette forbindelse via en router, så prøv evt. at tilslutte din computer direkte til stikudgangen med internetkabel.
 4. Efter tilmelding fungerer din nye internetforbindelse efter et øjeblik. Har ikke allerede konfigureret din router, kan du gøre dette nu. Se eventuelt Fiberbys guide til at få det bedste ud af din forbindelse.
Billede af stikdåse

Foto af stikdåse til bredbånd via Fiberby. Brug stikket til internet (ikke telefoni).

Ved yderligere spørgsmål angående bestilling, betaling samt tekniske vanskeligheder og driftforstyrrelser henvises til Fiberbys kundeservice.

Husk: Vær opmærksom på følgende ved bestilling.

 1. Du skal selv sørge for at opsige en eventuel nuværende internetløsning. Hos mange udbydere er der tit en opsigelsesperiode.
 2. Du skal selv købe en router, hvis du ikke allerede har en. Tjek om din router er i stand til at håndtere hastigheden til fulde, da wi-fi hastigheder kan være forbindelsens flaskehals (særligt på ældre routere). Router kan købes hos Fiberby, men der kan også købes andetsteds efter eget ønske. Se evt. lynguide til routervalg længere nede på denne side.

Lynguide til routervalg for optimal udnyttelse af forbindelsen

Sigter du efter at udnytte forbindelsen fra Fiberby på op til 1000/1000 Mbit bedst muligt, stiller det høje krav til dit udstyr. Den mest stabile forbindelse med højeste hastighed opnås ved at bruge internetkabel (CAT 5e eller nyere standard med højere nummer, der understøtter 1000 Mbit/s) til at tilslutte dine enheder, hvor det er muligt. Internetkabel anbefales til alle stationære enheder så som smart-tv og stationær computer. For enheder, der benytter wifi, kan det være en jungle at finde rundt i det store udbud af routere, der kan koste fra et par hundrede kroner og op til flere tusind kroner. Ved “langsom eller dårlig forbindelse” er det typisk kommunikationen mellem enhed og router til internettet, der er flaskehalsen. Router kan enten købes via Fiberby, eller der kan købes/bruges egen router andetsteds fra. Herunder er en introduktion af grundlæggende termer, der bør overvejes ved køb af router, så forbindelsen i dit abonnement kan udnyttes optimalt.

 • Frekvensbånd: Routere benytter enten et 2,4 eller 5 GHz bånd til trådløs kommunikation med enheder over wifi. 5 GHz båndet er nyere og understøtter højere hastigheder end 2,4 GHz båndet. De fleste nyere computere, telefoner, smart-TV, streaming-enheder, spillekonsoller osv. understøtter 5 GHz båndet i dag, som altid bør foretrækkes på disse enheder ved brug af wifi. Derudover er der på 5 GHz båndet mindre nabotrafik, der i tæt bebygget område kan nedsætte hastigheden signifikant på 2,4 GHz båndet. Nogle ældre enheder og udstyr er kun kompatibelt med 2,4 GHz båndet, der dog som sin fordel har større rækkevide end 5 GHz båndet.
 • Dual-Band: En router med dual-band funktion har den fordel, at den kan have både 2,4 GHz båndet og 5 GHz båndet aktivt samtidigt. På en computer vil det fremgå som to wifi-netværk, der kan oprettes forbindelse til, eksempelvis “MitWifi” og “MitWifi_5G”. Dermed kan ældre enheder stadigvæk benytte wifi. Sørg for at dine nyere enheder kun kobles på 5 GHz båndet for optimal hastighedsudnyttelse – 2,4 GHz netværket kan “glemmes” i enhedens indstillinger, så den ikke kobler sig på det forkerte netværk.
 • Trådløs standard: På en router står tit angivet enten 802.11a/b/g/n/ac/ax. Dette markerer understøttede standarder for wifi, der har betydning for, hvor hurtigt data kan overføres trådløst. 802.11a/b/g/n er ældre standarder, gå derfor efter en router, der som minimum understøtter 802.11ac, der er hyppigt benyttet i dag og tillader trådløse hastigheder op til 450-1300 Mbit (teoretisk værdi, den egentlige hastighed vil være lavere). En 802.11ac router nævnes også som en “Wifi standard 5” router. Wifi standard 6 er den nyeste standard og benævnes også 802.11ax, der tillader endnu hurtigere hastigheder. Vær opmærksom på, at hastigheden på de enkelte enheder (fx computer/smartphone) er begrænset til den wi-fi standard, der understøttes på enheden. Ældre enheder kan typisk ikke kan benytte 802.11ac/ax og vil derfor selv på en 802.11ac router være begrænset til at bruge fx 802.11n og vise lavere hastighed end nyere enheder. På ældre computere med USB3-port, kan der evt. købes adapter kaldet en “wifi-dongle”, hvilket kan fungere som en opgradering og tillade tilkobling til nyere 5 GHz 802.11ac/ax wifi med potentiel hurtigere og mere stabil forbindelse.
Test af forbindelsesmetoder

Følgende resultater viser hastighedstests for 1000/1000 Mbit/s internet tegnet gennem foreningen, hvor der anvendes forskellige forbindelsesmetoder til sammenligning. Der er testet med en wifi 5 standard (802.11ac) router samt en computer, der understøtter wifi 5 standard.

Internetkabel (type CAT 5e eller nyere): Testen viser en stabil forbindelse med bedst mulig udnyttelse af hastigheden på 1000/1000 Mbit/s. Brug internetkabel (CAT 5E eller nyere med højere nummer, der understøtter 1000 Mbit/s) til stationære enheder som smart-tv og stationær computer samt andre enheder, hvor du ønsker, at hastigheden skal udnyttes fuldt ud.

Wifi med 5 GHz 802.11ac: Testen viser et stabilt wifi med optimal udnyttelse af mulig hastighed over wifi. Der vil ikke kunne opnås nær så høje hastigheder som ved brug af internetkabel ved denne standard. Den nyere wifi 6 standard 802.11ax tillader endnu hurtigere hastigheder. Ved wifi begrænses hastigheden og stabiliteten også betydeligt af signalstyrken (afstand + vægge/døre mellem router og enhed). Brug 5 GHz wifi til alle dine enheder, der skal benytte wifi og understøtter dette netværk, for optimal hastighedsudnyttelse over wifi.

Wifi med 2,4 GHz 802.11n: Testen viser et mere ustabilt wifi med ringe udnyttelse af mulig hastighed over wifi. Der er meget støj på 2,4 GHz netværket i storbyen, som giver større udsving i hastighed samt højere latenstid (ping). Brug kun 2,4 GHz wifi til dine ældre enheder, der ikke understøtter det nyere 5 GHz netværk eller har mulighed for at bruge internetkabel.

Sammenlagt vil en nyere wifi-router, der understøtter 5 GHz forbindelse med 802.11ax/wifi 6 standard (som minimum 802.11ac/wifi 5 standard) være godt stillet til at kunne udnytte den hurtige forbindelse fra Fiberby, der tilbydes i vores forening. Har routeren dual-band funktion, er det en fordel ift. kompatibilitet med ældre enheder. Sigter du efter at udnytte forbindelsen fra Fiberby på op til 1000/1000 Mbit optimalt, stiller det høje krav til dit udstyr, så tjek specifikationerne for den enkelte routers “indmad” og dennes ydeevne, der kan variere betydeligt, selvom routeren understøtter nyeste standard. Vær også opmærksom på, at forbindelsen over netværkskabel i langt de fleste tilfælde vil være både hurtigere og mere stabil end ved wifi (se resultater fra sammenligningen af forbindelsesmetoder her på siden), så netværkskabel bør foretrækkes til stationære enheder som smart-tv og stationære computere. Husk at undersøge og afklare, om routeren understøtter personlige behov i din andel: Hvor mange aktive enheder skal kunne benytte netværket samtidigt, hvor mange internetkabler skal kunne tilsluttes osv. Hvor hurtig en hastighed, du reelt vil kunne opnå, afhænger foruden routeren også af den enhed, som du bruger til at gå på nettet med. En ældre enhed vil være begrænset til den hastighed og stabilitet, som hardwaren heri understøtter, selvom der købes nyere router med nyeste teknologi. På ældre computere med USB3-port, kan der evt. købes adapter kaldet en “wifi-dongle”, hvilket kan fungere som en opgradering og tillade tilkobling til nyere 5 GHz 802.11ac/ax wifi med potentiel hurtigere og mere stabil forbindelse.

Hastighedstest

DU KAN TJEKKE HASTIGHEDEN AF DIN FORBINDELSE HOS FORSKELLIGE ONLINE SERVICES, FX SPEEDTEST.NET – BEMÆRK AT HASTIGHEDEN KAN VÆRE BEGRÆNSET VED BRUG AF TRÅDLØST NETVÆRK, UNDGÅ DETTE VED AT TILSLUTTE COMPUTEREN DIREKTE TIL ROUTEREN MED ET NETVÆRKSKABEL. Se eventuelt Fiberbys guide til at få det bedste ud af din forbindelse.